30 mei 2011

Handleiding: Zsazsa pamperzakje zsonder biais

Het prille begin van eloleo bestond uit een paar pamperzakjes, gemaakt volgens de werkwijze van Mme Zsazsa. Na een paar keer wilde ik iets anders (what's new?) en maakte toen deze zakjes waarop Mme haar versie herschiep tot dit model. Ben je nog mee?

Zsazsa pamperzakje zsonder biais Zsazsa pamperzakje zsonder biais

Ik denk dat die tuto wel één van de meest gebruikte handleidingen in blogland is maar om eerlijk te zijn, ik heb nog nooit zo'n zakje gemaakt. Die biais hè, een fournituur dat me danig op de zenuwen kan werken. Dus moest het ook anders kunnen, zonder biais, zoals deze. En omdat ik blijkbaar niet de enige gefrustreerde ben, hier de handleiding*.

Zsazsa pamperzakje zsonder biais

Ga naar dit patroon en doe er aan de vier zijden één cm bij. A is 27cm, B is 53cm. Knip de binnenstof en de buitenstof even groot. C is 6cm en D is 4 cm.
Ik strijk ook een laag Vlieseline H630 op achterkant van de buitenstof (die met de dieren-in-het-bos-print). Dat is niet noodzakelijk, het geeft wat meer volume aan het zakje.

Zsazsa pamperzakje zsonder biais Zsazsa pamperzakje zsonder biais

Leg beide delen met de goede kanten op elkaar en stik links en rechts op 1cm van de kant door. Laat aan een van de kanten een keergat van 5 tot 7cm.
Keer de lap nu terug binnenstebuiten en strijk de zijkanten die je net hebt doorgestikt. Dat zal de volgende stap makkelijker maken.
Duid aan hoe ver je de flappen moet plooien. Dat is voor A op 9cm van de rand en voor B op 11cm van de rand.

Zsazsa pamperzakje zsonder biais

Keer de lap dan weer om zodat de stof met de goede kanten op elkaar ligt en plooi links en rechts een stuk naar binnen. Deze stukken vormen de flappen. Gebruik de merktekens uit de vorige stap om na te gaan hoe ver je de flappen naar binnen moet plooien. Voor A is dat 9cm en voor B is dat 11 cm. Speld alles goed vast zodat er niets meer verschuift.

Zsazsa pamperzakje zsonder biais Zsazsa pamperzakje zsonder biais

Stik de boven- en onderkant door op 1cm van de rand en knip de vier hoekjes bij. Deze keer laat je geen keergat open. Het keergat zit namelijk in een van de flappen. Keer het pamperzakje binnenstebuiten.

Zsazsa pamperzakje zsonder biais

Naai het keergat dicht met een blinde hechtsteek. Ok, dit is niet echt een leuk werkje maar al bij al valt het nog mee in vergelijking met biais stikken (vind ik, hè). Strijk het zakje en je bent KLAAR.

Zsazsa pamperzakje zsonder biais

Eenvoudig, snel en het kan echt niet mislukken als je ook nog eens een mooi stofje gebruikt (maar ik kan nu efkes niet op de naam komen).
UPDATE: het stofje is 'Woodland Friends II Forest Animals' van Ellen Crimi-Trent, danku An!

* met toestemming van Mme.

27 mei 2011

Linnen met een randje tricot

Echt, ik moet mezelf tegenhouden want ik zou een hele winkel van deze broeken kunnen maken. De versie in tricot (donkerblauw en groen) is niks speciaal. Dat zijn gewoon comfi-broeken. De boordjes zijn gemaakt uit de overschot van de schoolfeestbroek. De versie in linnen (paars en naturel), die zijn echt zalig!

Broeken - zomer 2011

En 't is niet zozeer omwille van dat stiksel dat cirkelgewijs tot aan de knie oploopt - afin eerlijk, ik vind dat natuurlijk wel plezant want anders deed ik het geen twee keer na elkaar - maar wel omdat linnen zo heerlijk luchtig is en altijd goed valt. Hoe langer hij de broek aan heeft, hoe beter ze zelfs in model komt. Dat is dus het omgekeerde van strijken!

Broeken - zomer 2011 Broeken - zomer 2011
Broeken - zomer 2011 Broeken - zomer 2011

Het randje in boordtricot was een experiment maar beide stoffen laten zich wonderwel goed combineren. Het enige waar je op moet letten is 1) de boord niet te fel uitrekken tijdens het stikken (aan de buik zit er dus wel nog een extra rekker in de boord) en 2) het linnen moet je op de buitennaden, in het kruis en op de bilnaad wel dubbel doorstikken, zoiets gelijk dit.

Broeken - zomer 2011
Broeken - zomer 2011 Broeken - zomer 2011

Jaja, deze zomer gaan wij voor luchtig en gemakkelijk. Geen ritsen, geen zakken, gewoon op en af steken voor een snelle plas tussendoor en dan weer verder ravotten.
En voor het geval dat je nog wat comfi-proof nodig hebt: Stig showt hieronder z'n breakdance moves. Als de keuken niet in de weg had gestaan, was het echt spektakel geweest!

DSC_0146 DSC_0147

25 mei 2011

Als je heel goed kijkt...

... dan kan je bijna zien dat de broekspijpen van dit broekje rondromrond en rond en rond werden doorstikt.



Helaas, er valt niet veel te zien. Voor een beter beeld, is het wachten op de foto's.

22 mei 2011

Sponssssss met een katoenen boordje

Sponssss

Ik ben, bandwerk-gewijs, de zomerbroeken voor Stig aan het maken dus is het hier wat stiller. Arré, in de rapte één van de shortjes. Spons met een katoenen randje onderaan en een rood/wit gestreepte tricot boord aan de buik... oeps, ik zie nu pas dat die niet mee op de foto staat. Geloof me, 't is echt waar.

Sponssss Sponssss

Gestikt met een overlocker. Ik heb die boot lang afgehouden omdat ik er in de eerste plaats wat bang voor was (dat ziet er zo ingewikkeld uit) maar ook omdat ik dacht dat - als het dan toch zou meevallen - ik eraan verslingerd zou geraken. Jahaaaaa, raad eens?

Sponssss

Ok, de short is wat te ruim aan de poep en ook iets te lang in de benen maar ze fietst heerlijk!

19 mei 2011

Groen met gele stippen

Groene Menina

Gemaakt uit wat overbleef van deze en ook goed om een strijkplankje mee te overtrekken.

Groene Menina Groene Menina
Groene Menina

UPDATE 20 mei: Ik kreeg de vraag of ik een "gebruikt" hoeslaken verknipte. Voor alle duidelijkheid: het laken kwam rechtstreeks uit de verpakking en werd dus nooit gebruikt ;-).

17 mei 2011

De seventies-Menina

Een gordijn dat voor het raam hing toen ik nog een luier droeg. Niet mijn gordijn, wel een een koopje op de retrodag in de Kringloopwinkel in 2010. Deze Menina is er gekomen omdat ik de Iza-clutch nooit heb afgewerkt... nu ik eraan denk... daar zou ik nog eens werk van moeten maken.

de foto's werden al enkele maanden geleden gemaakt, op een donkere en koude dag, 't is eraan te zien, jammer...
Seventies-gordijn wordt Menina Seventies-gordijn wordt Menina
Seventies-gordijn wordt Menina
Seventies-gordijn wordt Menina DSC_0048

14 mei 2011

12 mei 2011

Handleiding en patroon: Blom

blom handleiding

Het patroon vind je hier, het is een pdf-file. Print deze op A4-formaat (niet "schalen", dus niet aanpassen aan het maximale print-formaat). Je kan natuurlijk altijd variëren met de maten en groter of kleiner printen.
Het puntige blaadje is voor deze blom, het ronde blaadje is voor deze blom, het eerder rechte blaadje is voor deze blom.
Niveau: Misschien iets meer prutswerk voor de echte beginnende naaister maar moeilijk is het zeker niet.

Klik op de foto's voor een grotere weergave.

blom handleiding


blom handleiding


blom handleiding
noot: met een zeer kleine rechte steek kan je een mooiere cirkel stikken dan met een grote steek

blom handleiding
met dank aan Riet voor de demonstratie

blom handleiding


blom handleiding

Noot: Als je er een broche van maakt, plaats je het speldje best niet in het midden van de blom, maar wel een centimeter hoger.

blom handleiding

Meer foto's van blommen: hier en hier en hier.

Pool

Alle tutoleo's zijn voor persoonlijk gebruik bedoeld. Aarzel niet om de tutoleo's te gebruiken voor jezelf of om cadeautjes te maken. Creaties uit tutoleo's voor een goed doel verkopen is, in kleine oplage, toegestaan als de opbrengst integraal naar dat goed doel gaat. Het is niet toegestaan om tutoleo's of creaties uit tutoleo's te gebruiken voor commerciële doeleinden.

9 mei 2011

De andere blom(men)

blom1

Ik ben nog steeds zeer enthousiast over Mme Zsazsa haar bloemenbroche maar ik zocht een paar maanden geleden iets met ronde blaadjes. De bloem van Zsazsa is perfect van vorm, veel mogelijkheden qua stofgebruik, combinaties van verschillende stoffen zijn mogelijk, elegant, enz., alleen... ronde blaadjes kon ik er niet mee maken.

blom2

Dan ben ik beginnen prutsen... en prutsen... en prutsen...

blom4

... en prutsen en ik kwam op een super eenvoudige werkwijze - waar je weliswaar efkes je tijd en een stikmachine voor moet nemen - die je op vele patroontjes kan toepassen.

blom3

En dus levert dat een blom op met ronde blaadjes, eentje met puntige blaadjes, eentje met een soort driehoekige blaadjes en meer is mogelijk maar ik heb voor't moment geen broches meer nodig. Ideaal om stofrestjes te verwerken.

7 mei 2011

Schoolfeestbroek

Schoolfeest

Volgens Stig is dit een broek met "mouwen aan zijn benen". Dat komt natuurlijk door dat randje onderaan. Afin... "natuurlijk"? Zo logisch vond ik dat niet maar op het eerste zicht waren dat voor hem dus mouwen. Eenvoudiger kan een broek bijna niet zijn. Noch in prijs (2euro in de restjeshoek), noch in model (4 lappen en twee randjes), noch in kwaliteit (helaas, de stof wolt verschrikkelijk). Maar als schoolfeestbroek was ze zeker goed genoeg en als speelbroek zal ze ook volstaan. Ze floddert zalig gemakkelijk rond z'n benen en met een smalle paarse t-shirt erbovenop is dat toch kleuter-seksie, niwaar?

Schoolfeest Schoolfeest Schoolfeest
Patroon: Ottobre 1/2009, model 21, maat 110, zonder toegevoegde naadwaarde en zonder de zakjes, met een boordje onderaan dat ietsje werd uitgerokken tijdens het stikken

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails