30 mei 2011

Handleiding: Zsazsa pamperzakje zsonder biais

Het prille begin van eloleo bestond uit een paar pamperzakjes, gemaakt volgens de werkwijze van Mme Zsazsa. Na een paar keer wilde ik iets anders (what's new?) en maakte toen deze zakjes waarop Mme haar versie herschiep tot dit model. Ben je nog mee?

Zsazsa pamperzakje zsonder biais Zsazsa pamperzakje zsonder biais

Ik denk dat die tuto wel één van de meest gebruikte handleidingen in blogland is maar om eerlijk te zijn, ik heb nog nooit zo'n zakje gemaakt. Die biais hè, een fournituur dat me danig op de zenuwen kan werken. Dus moest het ook anders kunnen, zonder biais, zoals deze. En omdat ik blijkbaar niet de enige gefrustreerde ben, hier de handleiding*.

Zsazsa pamperzakje zsonder biais

Ga naar dit patroon en doe er aan de vier zijden één cm bij. A is 27cm, B is 53cm. Knip de binnenstof en de buitenstof even groot. C is 6cm en D is 4 cm.
Ik strijk ook een laag Vlieseline H630 op achterkant van de buitenstof (die met de dieren-in-het-bos-print). Dat is niet noodzakelijk, het geeft wat meer volume aan het zakje.

Zsazsa pamperzakje zsonder biais Zsazsa pamperzakje zsonder biais

Leg beide delen met de goede kanten op elkaar en stik links en rechts op 1cm van de kant door. Laat aan een van de kanten een keergat van 5 tot 7cm.
Keer de lap nu terug binnenstebuiten en strijk de zijkanten die je net hebt doorgestikt. Dat zal de volgende stap makkelijker maken.
Duid aan hoe ver je de flappen moet plooien. Dat is voor A op 9cm van de rand en voor B op 11cm van de rand.

Zsazsa pamperzakje zsonder biais

Keer de lap dan weer om zodat de stof met de goede kanten op elkaar ligt en plooi links en rechts een stuk naar binnen. Deze stukken vormen de flappen. Gebruik de merktekens uit de vorige stap om na te gaan hoe ver je de flappen naar binnen moet plooien. Voor A is dat 9cm en voor B is dat 11 cm. Speld alles goed vast zodat er niets meer verschuift.

Zsazsa pamperzakje zsonder biais Zsazsa pamperzakje zsonder biais

Stik de boven- en onderkant door op 1cm van de rand en knip de vier hoekjes bij. Deze keer laat je geen keergat open. Het keergat zit namelijk in een van de flappen. Keer het pamperzakje binnenstebuiten.

Zsazsa pamperzakje zsonder biais

Naai het keergat dicht met een blinde hechtsteek. Ok, dit is niet echt een leuk werkje maar al bij al valt het nog mee in vergelijking met biais stikken (vind ik, hè). Strijk het zakje en je bent KLAAR.

Zsazsa pamperzakje zsonder biais

Eenvoudig, snel en het kan echt niet mislukken als je ook nog eens een mooi stofje gebruikt (maar ik kan nu efkes niet op de naam komen).
UPDATE: het stofje is 'Woodland Friends II Forest Animals' van Ellen Crimi-Trent, danku An!

* met toestemming van Mme.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails