25 april 2010

De Amsterdamtas - handleiding en patroon


De Amsterdamtas is ontstaan naar aanleiding van een uitstapje naar... jawel ;-). Als je al wat ervaring hebt, werk je ze binnen de 5 uren af. (meer foto's)

AFMETINGEN:
De tas is onderaan ongeveer 45 cm breed en van de bodem tot de bovenkant van de schouderband 65 cm hoog.Ter hoogte van de paspelband is ze zo'n 30cm wijd. De tas sluit d.m.v. een rits (iets moeilijker om te maken) of d.m.v. een knoop met lus of drukknoop (makkelijker).

PATROON (pdf Google docs), 1cm naad is inbegrepen in het patroon: deel 1 van 4 - deel 2 van 4 - deel 3 van 4 - deel 4 van 4
.
Er zijn 2 bovenstukken: voor een tas met een rits en voor een tas met een (druk)knoop. Het onderstuk is voor beide modellen hetzelfde.
Het bovenstuk van dit patroon is iets smaller dan dat van de eerste en de tweede Amsterdamtas.

© eloleo.be
Het patroon van de Amsterdamtas is enkel voor persoonlijk gebruik bedoeld. Gelieve het patroon of de tassen die ermee gemaakt zijn niet te verkopen.

MATERIAAL:
Stof vooraf wassen!
- buitenstof onderstuk, 70cm x 70cm
- voeringstof en bovenstuk, 120cm x 70cm (bovenstuk is langs binnen en buiten dezelfde stof)
- Vlieseline H640, 35cm x 45cm
- stof voor schouderbanden en paspelbandjes, 40cm x 30cm
- paspelkoord, 70cm (macramé 2mm, Banier)
- rits (30cm) of een grote knoop of een drukknoop
- draad en een stiknaald nr. 80/12
- een gewone stikvoet en een smalle ritsstikvoet
Foto links: schuine lijnen op het patroon omplooien om het patroon
over te zetten op
de voeringstof
STOF KNIPPEN:
Gebruik geen te zware stof (je zal door 7 of 8 lagen in 1 keer moeten stikken). Gebruik voor de voering alleszins wel een stevige stof (dicht geweven).

- patroon: 4 keer een bovenstuk
- patroon: 2 keer een onderstuk buitenkant (hier een bloemetjesmotief)
- 11cm x 47cm: 2 keer een schouderband
- 3cm x 30cm: 2 keer voor de paspelband (niet nodig om deze in de biais-richting te knippen)

Foto links: hulplijntjes overzetten in de afgeronde hoeken
HANDLEIDING, gemeenschappelijk voor een tas met een rits of een knoop:
De foto's werden genomen tijdens het maken van 3 verschillende tassen. Let dus niet op de kleur van de stof of de print.

Begin met twee keer de buitenstof te knippen.
Knip 4 keer het bovenstuk in de voeringstof.
Knip 2 keer het onderstuk in de voeringstof.
Wat je overhoudt uit het bovenstuk, kan je gebruiken voor een binnenzakje (in deze handleiding verder niet uitgelegd).

Foto onder toont enkel dat de binnenvoering in de afgeronde hoeken precies past op de buitenstof

Maak inkepingen in de ronde hoeken. Stik op de hulplijntjes van het driehoekje. Doe dit aan de achterzijde van de stof. Doe dit voor de twee onderstukken van de buitenkant en de idem voor de voeringstof.
Leg het "tunneltje" dat zo ontstaan is plat en stik nog eens rondom.
.
.

Aan de goede zijde van de stof zie je dan dit (foto links).

Maak plooitjes in het onderstuk van de buitenstof, tot deze even breed is als het bovenstuk.
Zorg ervoor dat deze plooien vast blijven zitten (zigzaggen, doorstikken, ...).
Maak een paspelband. Gebruik hiervoor een smalle ritsstikvoet. Hiermee kan je net naast de koord stikken.
De paspelband maak je eerst wat te lang. Je knipt ze nog bij wanneer je de paspel bevestigt.

Tips voor het maken van paspelband.

Het is NIET nodig om de stof voor de paspelband voor deze tas in de biais-richting (schuin op de rechte draad van de stof) te knippen.

Leg de paspelbandjes nog even opzij.
Maak de schouderbanden. Plooi de stof in de lengte in twee en strijk. Leg de stof weer open en plooi nu in de lengte de bovenkant en de onderkant naar het midden toe (naar de plooi die je net in het midden hebt gestreken). Strijk opnieuw. Plooi alles weer toe volgens de middenlijn en doorstik de schouderband een paar keer.
.
.
.
.
Maak de bovenstukken. Strijk eerst de Vlieseline op 1 van beide zijden (op de achterkant van de stof). Laat onderaan 1 cm vrij.
Leg nu beide delen met de goede kant op elkaar en doorstik de schuine kanten en de afgeronde kant op 1 cm. De onderzijde en de plaats waar de schouderbanden bevestigd moeten worden laat je nog ondoorstikt. Knip kleine driehoekjes langs de afgeronde kant en keer het geheel binnenstebuiten. Strijk dan goed plat.

!!! opgelet: als je een tas met een knoop een een knooplus maakt, bevestig dan in deze stap ook al de knooplus in een van de bovenstukken.
.
Waar de schouderbanden moeten komen, stik je dus niet door. Wanneer je het bovenstuk binnenstebuiten gekeerd hebt (en dus de goede zijde van de stof nu aan de buitenkant zichtbaar is), plooi je de bovenkantjes naar binnen (foto onder).
.

Stop de schouderbandjes in de gaten en stik rondom rond op 0,5 cm.
Beide bovenstukken zijn nu klaar.

.
Nu wordt het stilaan wat ingewikkelder ;-).
Bevestig je paspelband bovenop de plooitjes van de stof van het onderstuk.
Zorg er voor dat je paspelband links en rechts ongeveer 1,5cm smaller is dan de breedte van stof. Dit is niet zozeer voor het zicht, wel omdat je zo de paspel straks niet zal moeten mee instikken in de hoeken, waardoor die mooier zullen zijn.

Foto links: A=ong.1cm, B=ong. 0,5cm
Foto onder: aan het begin en het einde van de paspelband, plooi je de stof naar binnen.
Voor een tas met een rits:
Het bovenstuk (dat reeds klaar is), is onderaan ongeveer 30cm breed. Kort de rits in tot ze links en rechts 1,5cm smaller is, dus ong. 7 cm.
.
.
De rits is links en rechts 1,5cm korter dan het bovenstuk.
.
.
.
Gebruik bij voorkeur een vrij brede rits, zo'n 3,5cm. Als je rits minder breed is, volg je eerst de volgende tussenstap (tussen de rode stippenlijnen hieronder).

----------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------
Een smallere rits is links en rechts van de ritstandjes minder dan 1cm breed. Je moet de rits dus wat hoger bevestigen, om later nog op 1cm van de rand te kunnen doorstikken. Zoniet stik je straks door de ritstandjes. Bevestig een smallere rits dus eerst wat hoger op het bovenstuk d.m.v. een hulpstiklijntje op het uiterste randje van de rits.
Geen nood als dit Chinees lijkt. Het wordt later wel duidelijk.
----------------------------------------------------------
Dit is waar het met deze handleiding uiteindelijk naartoe gaat. Alle lagen stapelen en dan doorstikken.

Let steeds goed op dat je alles langs de juiste kant van de stof stikt. Ik vermeld het niet altijd uitdrukkelijk hoe je je stofdelen moet leggen maar eens je bezig bent, is dat wel duidelijk.

1 = het onderstuk van de buitenstof met de paspelband reeds op bevestigd
2 = het bovenstuk
3 = de rits
4 = het onderstuk van de voeringstof

Bon, nu eerst alle lagen juist op elkaar leggen. Dat zou je in 1 keer kunnen doen (spelden) en doorstikken maar het is makkelijker als je laag per laag opbouwt en die telkens al bevestigd.
Zei ik al dat het misschien niet echt een beginnersmodel is?
Bevestig eerst het bovenstuk aan het onderstuk. Op dit onderstuk had je al de paspelband bevestigd. Die zie je niet op de foto, die ligt achter het bovenstuk. Speld of zigzag op de rand vast.
Keer nu alles om en stik met een smalle ritsstikvoet vlak langs de paspelband (die aan de goede kant van de stof ligt, dus hier ook niet zichtbaar is).
.
Paspel, bovenstuk en buitenkant onderstuk zijn nu aan elkaar bevestigd. Als je dat openlegt ziet dat eruit zoals op de foto links.


En zoals voorzien, de paspelband loopt niet helemaal door tot aan de rand.
Bevestig nu, ook weer met een zigzagstiksel op de rand, de rits op het bovenstuk (het bovenstuk dat dus ook al bevestigd is op het onderstuk van de buitenkant van de tas met daartussenin de paspelband).
Op de foto links lijkt het alsof de rits eerst is bevestigd op het onderstuk van de voeringstof. Dat zou even goed kunnen.
Leg dan alle lagen op elkaar en doorstik alles nu in 1 keer.
Gebruik hiervoor opnieuw je smalle ritsvoet en stik zo dicht mogelijk tegen de paspelband (die je hier dus niet ziet maar je zal die wel voelen).

Voor een tas met een (druk)knoop:
Doorloop alle stappen van de rits, maar laat de rits gewoon achterwege.
Als je een tas met een knoop een knooplus (zie give-away) maakt, hebt je die lus al bevestigd toen je de bovenstukken maakte.
De rits is nu een feit :-)! Doe met de andere kant precies hetzelfde.

Wanneer ook alles vastzit aan de andere kant, ziet het eruit zoals op de foto links. De rits is volledig bevestigd maar de onderstukken van de tas zijn rondom rond nog niet vastgestikt.
Leg de goede kant (voorkant) van de buitenstof op elkaar en daaruit volgt automatisch dat ook de goede kant van de voeringstof op elkaar ligt.
Stik volledig rondom rond maar laat aan de voeringstof onderaan een 10tal cm open om de tas te kunnen keren. Open de rits voor je rondom rond begint te stikken!!!
Knip kleine driehoekjes aan de afgeronde hoeken, knip ook een driehoekje weg op het punt waar het bovenstuk en het onderstuk samen komt.
.
Keer alles binnenstebuiten. Stik de opening aan de onderkant van de voeringstof dicht. Als je een versie met een knoop hebt, bevestig dan nu je knoop.
En dan strijk-strijk-strijk je de tas. Frommel een keukenhanddoek tot een bolletje. Stop dit in de afgeronde hoeken en strijk deze zo helemaal open en glad. Zo komen ze perfect "rond" te staan.

KLAAR!!!!


Pool

Alle tutoleo's zijn voor persoonlijk gebruik bedoeld. Aarzel niet om de tutoleo's te gebruiken voor jezelf of om cadeautjes te maken. Creaties uit tutoleo's voor een goed doel verkopen is, in kleine oplage, toegestaan als de opbrengst integraal naar dat goed doel gaat. Het is niet toegestaan om tutoleo's of creaties uit tutoleo's te gebruiken voor commerciële doeleinden.

41 opmerkingen:

 1. Wauw! Echt een hele goede uitleg!
  Moet ik zeker eens proberen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Petje af!
  Dit is wel moeilijk, denk ik!
  Maar als ik tijd vind, ga ik dit eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu heb ik nog een goed voornemen. Een tas! Deze tas maken. Stofjes verzamelen...
  Dat bloemetje is trouwens helemaal lief zeg.

  Weer inspirerend, dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wauw, goed zeg! zo duidelijk en al!
  maar weet ge wat ik het allerbeste vind? en tevens ook het allerschattigst: dat dat kikkertje juist op dat stukje stof naast de rits past, ooohh...dat kan geen toeval geweest zijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Amai, gelukkig zijn uw stappen niet genummerd... Ik vrees dat dit wat te hoog gegrepen gaat zijn, maar 't is wel een heel schoon model! Zo eens iets anders dan de buttercup en er kan precies ook veel meer in!
  Goeie tip om die paspel niet volledig door te laten lopen, ik zat vorige keer echt te knoeien om door die zovele lagen stof + paspel -lederen bandje- te geraken.

  Maar omdat ik mij er zelf niet aan durf wagen, wacht ik vol goeie moed op die onderweg vernoemde give away ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow, cool! Mijn begrip van naaien is weer iets groter geworden. deze ga ik zeker proberen, dankjewel!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Amai, wat een uitleg!
  En wat een moeite dat je voor ons doet!
  Gij zot gij :).

  Maar vooral: superbedankt he!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo lief van u. Ik weet dat zo'n handleiding maken/posten immens veel tijd in beslag neemt. Ik zie die tas zo graag dat ik er zeker ene ga maken. Merciekes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tziet er niet gemakkelijk uit voor een beginnende naaister zoals mezelf, maar het ziet er wel hééél duidelijk uit! Pluspunt! ;)
  Heel tof modelleke trouwens, ik waag me er deze zomer wel eens aan!
  Merci eloleo, merciiiii!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik ga eerst nog veel oefenen op mijn naaimachine voor ik daar aan begin, maar zou zoooo graag zo'n tas hebben ooit!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja, die komt zeker en vast op mijn to do-lijst! Zo duidelijk uitgelegd allemaal!

  Oh, en trouwens, wie heeft er eigenlijk wel verstand van html-codes?! Iemand?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Weer iets bij op mijn lijstje met favorieten! Bedankt voor de moeite om zo'n uitgebreide, en vooral duidelijke, tutorial te maken! Als 'k lees hoeveel mensen de tas willen maken, wordt dat ook iets om een Flickrpool voor op te richten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtige duidelijke uitleg super!!!
  Heel hartelijk dank.

  Groetjes Arjanne

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Amaai, bedankt om de zoveel moeite te doen om de werkbeschrijving stap voor stap te demonstreren adhv foto's. Zo kunnen we de tas makkelijk zelf 's maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hola pola...van begin tot eind uitgelegd hoe het moet? Prachtig...man die vakantie binnenkort gaat veeeeeel te kort zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik kijk ook al uit naar de vrije dagen in mei! Ben benieuwd naar paspelkoord. Daar had ik nog nooit van gehoord :-$

  BeantwoordenVerwijderen
 17. allé seg, wat een werk om dat zo allemaal uit de doeken te doen! die blogwereld zit toch vol met superlieve mensen die nog eens moeite doen voor een ander! schoon, echt schoon vind ik dat! en trouwens die amsterdam-tas ook natuurlijk... 't lijkt me nu nog wat te moeilijk maar hij komt zeker op mijn (steeds langer wordende) lijstje staan!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een werk moet jij gehad hebben met het maken van deze uitleg. Ik zal er dankbaar gebruik van maken, want ik vind je Amsterdamtas helemaal geweldig! De uitleg ligt al geprint naast de naaimachine :-).

  Groet Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ben er aan bezig, maar ik zit al vast :-s Die 'vouw' aan dat onderstuk die moet er dus aan blijven? Dat is alleen om te zien hoeveel ge daarna moet plooien? Heb ik het juist?
  Ik ben al opnieuw aan het printen want ik had die er net dus afgeknipt, maar dan kwam het niet uit met de prentjes... Leve de prentjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ze is al half af en ik vind ze geweldig! Merci voor dit super patroon!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. this is such a cool bag, really great design and nice details!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Jihaa! De tas is af..en gebruiken zal ik hem. Heerlijk patroon, zalig resultaat.
  Goed dat er pas halverwege het patroon staat "had ik al gezegd dat dit geen beginnerspatroon is".

  BeantwoordenVerwijderen
 23. @Anoniem: zet'm in de Pool, hè! Ben zeer benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hij is af !!
  En ik ben er mega trots op *glunder glunder *

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Zelfs al beginnende naaister is het me gelukt! Hij is zo tof geworden, dat ik gelijk verzoekjes kreeg. mijn dank is groot!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Daar ga ik me echt eens aan wagen, bedankt voor de goede uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Heb net de 90-minuten-standtas af -> Wat een heerlijk blog! Echt verslavend. En deze tas.... he-le-maal leuk! Maar ik snap het omdraaien aan het eind niet helemaal. Gaat het handvat met de buitenkant dan door de rits heen? En dan de voering naar binnen toe? Gaat de rits dan ook binnenstebuiten? Dat zal haast wel. Misschien moet ik gewoon beginnen en het ter plekke zien.

  HEEL ERG BEDANKT VOOR ALLE TIJD EN MOEITE DIE JE IN DIT BLOG STEEKT!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. @Biancab: ja hoor, gewoon doen en dan wordt het vanzelf wel duidelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik heb je tas net gemaakt... helemaal super is 't "ie" geworden!
  De uitleg was goed te doen (in 2,5 uur tijd), maar ik ben geen beginnende naaister.. anders is het wel lastig met die rits.
  Hele leuke maar ook mooie tas om op een avondje te maken!

  ga binnenkort een van je andere patronen uitproberen!!

  dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. wow geweldige tutorial m'n handen beginnen al te kriebelen, deze wil ik echt maken

  BeantwoordenVerwijderen
 31. woehoe!! m'n tas is af, nog bedankt voor deze super goede tutorial, hij was heel duidelijk. Ik ben erg blij met het resultaat maar ik vind de tas misschien toch een beetje te groot dus ik ga hem misschien nog wat aanpassen.

  nogmaals erg bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Foto's van mijn tas staan op mijn blog: craftyrabbitje.blogspot.com.
  Ik heb geen flickr account dus daar kon ik ze niet op zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ik heb hem eindelijk ook eens gemaakt! En binnenkort nog eentje :-)

  http://wp.me/pK2DW-u7

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ik heb me vandaag gewaagd aan dit patroon, wat een geweldige tas! Dank, dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ja, daar is m'n tweede dan :-) voor m'n schoonmoeder voor moederdag. Ze is er blij mee!

  http://wp.me/pK2DW-Dl

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Super leuke tas, en hartstikke goeie beschrijving !

  Mn eerste is best goed gelukt :-)

  http://pinterest.com/edeboervl/amsterdamtas/

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Ik zou deze tas heel graag willen maken.
  Maar krijg het patroon zelf niet geopend :(.
  Heelp!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Deze moet gewoon gepind worden om ooit eens gemaakt te worden! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Zijn de patroondelen verwijdert? Kan ze niet openen. Snif, beter eerst gekeken voor ik alles in huis haalde om eraan te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails