19 mei 2010

Menina tas - handleiding en patroon

Alle tutoleo's zijn voor persoonlijk gebruik bedoeld. Aarzel niet om de tutoleo's te gebruiken voor jezelf of om cadeautjes te maken. Creaties uit tutoleo's voor een goed doel verkopen is, in kleine oplage, toegestaan als de opbrengst integraal naar dat goed doel gaat. Het is niet toegestaan om tutoleo's of creaties uit tutoleo's te gebruiken voor commerciële doeleinden.

Pool

De Menina-tas is mini, echt mini. Een tasje voor een klein meisje (in het Portugees "menina").
Ook heel eenvoudig: zonder extra zakjes, geen rits, geen knoopsgaten (het zijn slechts sierknopen), enkel het paspelbandje is een ietsie-pietsie moeilijker en je hebt een smal ritsvoetje nodig. Mor hè, oefening baart kunst. Dus vooral proberen, gewoon doen!

AFMETINGEN:
De Menina is ongeveer 22 cm breed en hoog en onderaan zo'n 8 cm diep. Perfect voor de knuffel van je knuffel ;-).

PATROON via Google Docs: deel 1/3, deel 2/3, deel 3/3.

Drie patroondelen: een voor- en achterkant, de onderkant en de zijkanten zijn in 1 stuk, de handvaten.
De pdf's geven telkens de helft van het patroondeel weer. Je moet elke deel dus ook nog eens spiegelen op de vouwlijn. Patroondeel 1 knip je uit en kleef je aan elkaar op de streepjeslijn, dan pas spiegelen.

© eloleo.be

Het patroon van de Menina-tas is enkel voor persoonlijk gebruik bedoeld. Gelieve het patroon of de tassen die ermee gemaakt zijn niet te verkopen.MATERIAAL: Stof vooraf wassen!
- buitenstof en stof voor de handvaten, 75cm x 70cm
- voeringstof, 75cm x 35cm
- stof voor de paspelbandjes, 2 keer 70 x 3cm
- paspelkoord, 2 keer 70cm (macramé 2mm, Banier)
Je kan ook gewoon voorgemaakte paspelband kopen in Veritas of een ander soort fourniturenwinkel.
- draad en een stiknaald nr. 80/12
- 4 opvallende knopen, diameter zo'n 2cm
- 4 onopvallende knoopjes voor de afwerking aan de binnenkant
- een gewone stikvoet en een smalle ritsstikvoet
- Optioneel: Vlieseline H640 voor de tas, 2 keer 25cm x 25cm
- Optioneel: Vlieseline H630 voor de handvaten: 2 keer 50cm x 7 cm

STOF KNIPPEN:
Gebruik een lichte stof voor de voering maar een eerder zware stof voor de buitenkant. Je kan ook een lichte stof voor de buitenkant gebruiken en deze dan verstevigen met de Vlieseline. De Menina is het mooist als zij wat "staat" en volume heeft.
.
Buitenkant en handvaten:
- patroon: 2 keer de voor- en achterkant
- patroon: 1 keer de onder-/zijkanten (in 1 stuk)
- patroon: 4 keer de handvaten
.
Binnenkant (voering):
- patroon: 2 keer de voor- en achterkant
- patroon: 1 keer de onder-/zijkanten (in 1 stuk)
.
Paspelband: 2 keer een stukje van 3cm x 70cm

HANDLEIDING:
Begin met de paspelband. Gebruik een smalle stikvoet (klik op de foto om te vergroten). Ik houd, tijdens het stikken, de band een beetje schuin naar beneden. Zo stik je steeds zo dicht mogelijk tegen de koord.

Maak de handvaten. Leg de goede kanten op elkaar en stik rondom rond op 0,5cm. Als je stof erg dun is, zou je langs 1 kant nog Vlieseline H630 kunnen stikken (of iets anders om de bandjes wat steviger te maken). Laat een opening om de handvaten te keren (zwarte pijltjes).

Knip kleine driekhoekjes zodat de ronding mooier valt. Begin aan de witte pijltjes. Knip niet té dicht tegen het stiksel.
Strijk en naai de opening dicht met een onzichtbare hechtsteek. Hier de how-to.

De handvaten zijn klaar. Leg ze nog even opzij.
Maak nu de binnenkant van de tas, de voering. Duid telkens het midden van het patroondeel aan en leg de stofdelen met de goede kant op elkaar. Laat de "middens" overeenkomen (zwarte pijl hier links en links-onder).

Begin te stikken van aan de zwarte pijl, vanaf het midden dus.

Stik eerst de kant van de paarse pijl. Wanneer je aan de bocht komt, maak je een paar knipjes in de onderste stof, dus het deel van de onder- en zijkant van de tas.

De knipjes zijn ongeveer een halve cm en dienen om de stof makkelijk te kunnen meedraaien volgens de afgeronde vorm van de hoek. Dit is een beetje prulwerk.

Stik nu vanaf het midden en volg de blauwe pijl en doe precies hetzelfde.


Leg nu het andere deel van de binnenvoering op dezelfde wijze op het deel van de onder- en zijkanten. De stof met de afgeronde hoek ligt nu onderaan wanneer je stikt. Maak een paar knipjes in het deel van de onder- en zijkant en draai de stof mee tijdens het stikken mee volgens de afgeronde hoek. Die knipjes zorgen ervoor dat dat "meedraaien" makkelijker zal lukken.

Oeps, overschot! Geen nood, dat is de bedoeling. Dit is om de de foutjes van onnauwkeurige stiksters op te vangen... wat ik dus zelf ook proefondervindelijk heb vastgesteld, hè ;-)!

Knip nu alles gelijk (zwarte lijn).

Als je met Vlieseline H640 werkt om je stof wat te verstevigen (voller te doen lijken), strijk deze dan eerst op de verkeerde kanten van het voor- en achterstuk en op het stofdeel van de onder- en zijkant.

Laat op de voor- en achterkant van de tas bovenaan een cm vrij, dus de Vlieseline komt niet helemaal tot bovenaan.

Stik paspelband op de goede kant van de buitenstof. Bovenaan houd je best 1,5 cm afstand. Stik met je ritsstikvoet en stik zo dicht mogelijk tegen de paspelkoord aan.

1,5 cm van de rand blijven, zo voorkom je dat je straks je paspelkoord zal mee zal moeten instikken wanneer je de binnenvoering aan de buitenkant van de tas stikt.

!!! De paspel werk je op de uiteindes zo af (zie ook foto in handleiding Amsterdamtas)

Zelfde truukje: om je paspel mooi rond te stikken, maak je wat knipjes.

Meer paspelhulp hier en hier.

Het is niet nodig om de stukken van 3cmx70cm voor de paspelband in de biais-richting (45°) uit de stof te knippen. Gewoon "met de draad mee" is zeker goed genoeg voor dit tasje (nooit zo voor kleding doen!).

Bevestig dan de handvaten op de voor- en achterkant van de buitenstof. Dit is een klein tasje waar nooit veel gewicht in kan zitten. Een bevestiging zoals hier is voldoende.

Leg je knoop op de uiteinden van de handvaten, dus het ronde deel, en duid aan hoeveel plaats hij ongeveer zal innemen (dit kan spoorloos met een "verdwijnstift"). Stik binnen deze afmeting wat zig-zaggend over-en-weer. Straks komt je knoop bovenop dit stiksel te liggen, dus je merkt er dan niets van.

Detail hechting handvaten.

Duid het midden aan (zwarte pijl). Volg nu opnieuw de verschillende stappen van de binnenvoering. Gebruik je ritsstikvoet want nu zit er ook een paspelband tussen de stoflagen.

Om een "scheve tas" te vermijden, is het echt belangrijk dat je die "middens" heel precies aanduidt.


De foto links staat er enkel om aan te duiden dat ik echt niet van de eerste keer zo'n paspelbandje op z'n plaats kan stikken tussen twee stoflagen.

Ik stik het de eerste gewoon losjes rondom rond en dan ga ik er nog minstens 1 keer rond, deze keer zo dicht mogelijk tegen de paspelkoord. Dat lukt niet altijd even vlotjes.

Het maakt niet uit wat voor een "gebrol" dat dat aan de binnenkant is, uiteindelijk zie je daar aan de buitenkant niets van. "Trial and error" en op den duur gaat het echt easy!

Bijna klaar. Speld de handvaten een beetje vast, zo zitten ze niet in de weg.

Stop de buitenkant in de binnenvoering. Zorg ervoor dat beide stoffen met de goede kant tegen elkaar zitten. Stik nu bovenaan rondom rond op 1cm en laat een opening om de tas te keren (jawel, je laat de opening dus aan de bovenkant i.p.v. de onderkant van de binnenvoering = mijn persoonlijke voorkeur maar het kan ook op de klassieke manier).

Voor je de tas binnenstebuiten keert, pruts je eerst die speldjes er weer uit (anders wordt het pijnlijk bij het keren).

Keer je tas binnenste buiten, strijk, strijk, strijk. Hecht je keergat met een onzichtbare hechtsteek en stik (nu dus langs de goede kant) nog eens volledig rondom rond op 0,5cm.

Bevestig dan de 4 sierknopen. Naai elke knoop in 1 keer vast, samen met het kleine binnenknoopje (dat trouwens enkel dienst doet als "afwerking").

KLAAR!

Heb je er eentje gemaakt? Voeg ze dan toe aan de "eloleo POOL" op FLICKR.
Altijd leuk om te zien wat jullie maken!

Meer foto's van de Menina ook hier en hier.LinkWithin

Related Posts with Thumbnails