27 december 2009

Het kringloop-project

Ik had er geen idee van dat er hier zo'n nieuwsgierigheid rond ging ontstaan. Ik ben maar gewoon een goed voornemen voor 2010 aan het uitwerken. Jaja, "goede voornemens" ik doe daar nog aan mee. En voor volgend jaar heb ik er eentje dat bestaat uit 210 stuks (omdat 2010 exemplaren toch wat veel is). Ik ben van plan om in 2010 210 boodschappentassen te maken uit gerecycleerde stoffen. Blijkbaar vervangen deze maar liefst 16.800 plastieken zakjes, tenminste als al wie een zakje van mij krijgt dat ook systematisch gebruikt i.p.v. het onverteerbare alternatief.


kringlOOp-project

't Is niet dat ik een extreem groene vogel ben. Als het regent neem ik zeker de auto. Als het niet regent, rijd ik nog veel te veel met de auto. Vliegen vind ik helemaal geweldig. Ik sorteer geen groenafval want dan kan ik m'n kleine stadstuintje niet meer in van de stank. Ik heb geen deuren in m'n huis (wel wollen deur-gordijnen) dus ik stook veel te veel MAAR sinds de stoffen exemplaren op de markt zijn, mijd ik per force de plastieken zak (ookal waren ze zo handig voor in het keukenvuilbakje).
Laatst kwam ik uit op de site van Morsbags. Duizenden en duizenden stoffen boodschappentassen worden over de hele wereld gemaakt en verspreid en België telt slechts 3 deelnemers en nog maar 2 stoffen zakjes op de kaart. Voila sè, het goede voornemen voor 2010 was geboren. Niks belet u om ook meteen aan te sluiten. Vier punten om u te overtuigen:
  1. één stoffen zak vervangt 80 plastieken exemplaren
  2. super-easy en klaar in minder dan een uur (hè, ik doe er zelfs 5 op 2 uur): m'n eigen patroon volgt in een volgende post of andere patronen hier en hier en hier
  3. het kost in principe niets want het is de bedoeling dat alle zakken gemaakt worden uit gerecycleerde stoffen, bv. oude (tafel-)lakens van bij oma op zolder
  4. maak er een heleboel en u heeft altijd een extra cadeautje achter de hand, of beter: gebruik geen cadeauverpakking meer maar stop alles in een stoffen zak (dju, daar had ik vòòr Kerstmissen aan moeten denken)
En als u nog niet overtuigd bent, lees dan dit of dit artikel even door of kijk eens naar dit filmpje hieronder. Als elke stoffen zak, 80 plastiek zakjes vervangt en als we nu gewoon met z'n allen nooit nog een plastieken zak aannemen in de winkel maar onze stoffen versie gebruiken... dan gaan we al een heel eind(je) de goede weg op, nietwaar!



kringlOOp-project

Het patroon van de echte Morsbag volg ik niet. Ik heb zelf een simpel model uitgewerkt dat in z'n eigen voorzakje op te vouwen is. Ik maak mini's (voor de bakker, de bibliotheek, ...) en maxi's (voor de supermarkt, ...). Nu heb ik m'n eigen oude tafellakens opgebruikt maar het is de bedoeling om in de toekomst toch wat originelere stoffen te vinden.

kringlOOp-project kringlOOp-project kringlOOp-project

Ps: De Morsbag-beweging houdt er een guerilla-stijl op na. Als u nu denkt dat ik op een schone ochtend op het Martelarenplein in m'n eentje alle voorbijgangers ga bedienen van een stoffen boodschappentas, heeft u het goed mis. Ik ben daarvoor veel te verlegen ;-).

Maar ik zou het wel geweldig tof vinden als u nu zelf ook spontaan een stoffen tas gaat maken!

Hier het patroon

Kringloop-project in de maak

kringloop blauw kringloop rood kringloop groen

23 december 2009

Love, love, love Ikea!

Love Ikea! Toch zeker de koopjeshoek en in het bijzonder de 4 bakken met showmodel-zetelhoezen. Deze hoes (van het ligbankje) gekocht voor 5 euro, rits inbegrepen. Om maar te zeggen dat je zo'n lange en brede rits niet eens kunt kopen voor minder dan 5 euro. Ik heb sowieso een goede zaak gedaan... als ik mij dan toch moet verantwoorden voor de titel van dit bericht. Ikea-haters, ze bestaan en ik begrijp ze ook wel maar ik behoor tot de lovers of toch zeker tot de hackers ;-). Ik vind die hoezen gewoon super om mee te werken. Nochtans heb ik over dit motief wel 3 weken nagedacht (ook zot, voor 5 euro kan je toch nooit sukkelen). De hoes is al uit de collectie genomen, blijkbaar was ik niet de enige die twijfels had, maar ondertussen vind ik ze echt wel mooi. Met dat munt-kleurtje ook heel passend bij dit winters weer.

Mader-tas Ikea
patroon: gekocht in 't Wolwinkeltje, grotendeels herwerkt

JAHAAAAA, dit was voorspelbaar, haha! Maar ik had nog een reistas nodig die net past in de handbagage-pasbak van Ryanair. Ik ga nooit lang op reis. Meestal maar een dag of 4 en dan kom ik toe met een kleine tas die als handbagage mee mag.

Jammer dat de hele hoes in deze tas is opgegaan... een passend strandmatje was inderdaad wel leuk geweest.

Btw, wist je dat het ook andersom kan? Stel, je hebt niet het budget voor een dure design-sofa dus je koopt een model in bovengenoemde winkel. Wel, je kan dan bij Jennifer Casa een passende design-hoes kopen met een super-cool motief. Niemand die ziet dat er eigenlijk een Ikeaatje onderzit.

21 december 2009

In de maak...

.
... iets met deze Mader-hoes van Ikea, gekocht voor 5 euro in de koopjeshoek. Morgen of overmorgen is het klaar.

Pompidompidom..., hoe kun je met een Ikea-zetelhoes op reis gaan?

foto: Confections

Let it snow, let it snow, let it snow...

.
M'n tafel in de zon zit onder een dik pak sneeuw. Zoveel sneeuw heb ik hier nog nooit gezien (sinds ik dit huis kocht in 2002)! Lekker warm binnen? Ook niet want de chauffage is stuk. Twee vuurtjes en drie dikke truien en dan is het wel te doen (behalve ijskoude vingers). Gelukkig is er altijd Dean Martin...

Let is snow... Let is snow... Let is snow...

Alle kerstkaarten zijn verstuurd en ik heb er nog twee over. Wil er iemand onze wensen? De eerste twee die reageren krijgen post.

Prettige vakantie!

Let is snow...

18 december 2009

"Afgepakt!"

.
Een dik pak sneeuw in Leuven. Jawel, dat is wel eens prettig maar Stig z'n nieuwe dikke-warme-rond-de-hals-sluitende muts werd "afgepakt". Nu weet ik dat hij geen heilig boontje is, dus er zal wel iets meer achter zitten MOR ALLé, als het zo hard sneeuwt pak je een 3-jarige z'n muts toch niet af, doeme! Hij heeft ook nog een mooie brei-muts (deze, nu kan ik ook eens naar m'n collega haar blog linken ;-)) maar die geef ik niet mee naar school. Neen, ik heb het wel door! We kunnen alvast een voorraadje mutsen en handschoenen aanleggen want die verdwijnen daar als sneeuw voor de zon (en deze gedachte is een stom toeval).

3 mutsen in 1 uur 3 mutsen in 1 uur

Dus, wat doet een moeder als haar hart bloedt bij zoveel (geveinsd) verdriet (want "dan krijg ik een extra koekje")? Ze knipt haar sjaal stuk en maakt er snel-snel 3 nieuwe mutsen mee. En moet daar nu echt in't groot zijn naam op? Ja, die muts is van hem, hoort op zijn hoofd te staan en dient niet om af te pakken!

3 mutsen in 1 uur 3 mutsen in 1 uur

3 rechte mutsen, het maximum dat er uit 1 sjaal te halen was. Gevoerd met een Fleece-dekentje. De verschillende kleuren en lapjes, zaten ook al in de sjaal verwerkt.

PS: het probleem met de slechte foto's is voorlopig opgelost met 2 spots van elk 100 watt, niet al te koosjer maar ik wacht op de nieuwjaarssolden in de fotowinkel

16 december 2009

Geïnspireerd: slippers, marcellekes, onderbroeken, schoudertassen, ...

.
Kerstvakantie! Ik heb vanalles te doen, behalve vakantie nemen. Jij ook?
  1. Reversible-felt-basket - Resurrection Fern
  2. Messengerbag - Between the lines: dat randje, zo mooi
  3. Bloemenbroche - Polkadotjes: waw, goed gevonden
  4. Stoffen kaartjes - Wolinn geniet: nieuwjaars-ideetje?
  5. Round Cushion - Stardust Shoes: met een duidelijke "piping"-handleiding
  6. Hana coaster - Mairuru: of gewoon een mooie bloem
  7. Muff and Cape - Grosgrain: helaas, ik denk dat de link naar het patroon niet meer werkt
  8. Partyflower - Design Sponge
  9. Christmas-tree-softie - Lucy Kate Crafts: voor wie niet van afvallende naalden houdt (zoals ik)
  10. Felt Patato Head - Make it and love it: leuk idee
  11. Memory Game - Chez Beeper Bebe: prachtig!
  12. Cosy Slippers - A bit of this and a bit of that: Kerstcadeautje?
  13. Easy Peasy Toddler Jeans - While they sleep: uit een oude jeans van pa of ma?
  14. Little Fishies Undies: wel te betalen maar geef toe, hoe schattig is dit!!!!
  15. Messengerbag - Fishticks and Fries: de zoveelste maar altijd handig om te zien hoe men die zakken in elkaar stikt
  16. Hoodie - Fishticks and Fries
  17. Newborn Bloomers - Fishticks and Fries: maak het in een ander stofje en dat wordt geweldig leuk!
  18. Marcelleke for kids - Ottobre: en nog veel meer gratis patronen op hun site
  19. Hoe stik je nu juist een knuffel in elkaar - Melly and Me
Foto's: Grosgrain, Resurrection Fern, Mairuru, Lucy Kate Crafts

14 december 2009

Wat hangt er in de Kerstboom?

.
Het lijkt wel alsof iedereen ineens zelf aan een (Kerst)kaart begonnen is en ik spreek niet enkel voor de bloggende bloggende maakster onder jullie maar ook de gepensioneerdenbond, de kinderen uit de buurt, de kinderen van de school, ... soit, dan maak ik ook m'n eigen kaarten en hopla, een tutorial erbij. Wel niet simpel om nog met iets origineels uit te pakken, ALLES BESTAAT AL! En dit dus ook, in vele andere vormen maar zo is het toch nog een beetje persoonlijk.

Kerstkaarten Kerstkaarten
  • stik wat repels stof aan elkaar, patchwork-gewijs, en strijk de naden aan de achterkant goed plat
  • neem een vrij stevig kaartje (en bijpassende enveloppe)
  • maak een patroontje van een figuur, hier dus een scheve kerstboom
  • teken je figuur verschillende keren over op je patchworkstof, voor 1 kaartje heb je telkens een voor- en een achterkant nodig
Kerstkaarten Kerstkaarten
  • knip nu een iets kleinere vorm van je figuur uit een dikkere stof, in dit geval is het fleece maar Vlieseline zou ook kunnen (dient enkel om je figuur wat volume te geven)
  • stik de fleece op je figuur, het moet niet al te recht zijn
  • gebruik wat kleefstof om je figuur (met vastgestikte fleece) een beetje te bevestigen op het kaartje (niet op de randen want daar ga je nog stikken en dan zou de kleefstof aan je naald blijven plakken), doe aan de achterkant van het kaartje hetzelfde en zorg ervoor dat - met de kaart ertussen - beide delen precies op elkaar passen
  • stik je figuur nu op de kaart, stik ook een koordje mee vast (vooraf eerst een knoopje maken aan beide uiteinden van de koord, hierdoor zal het koordje achteraf niet kunnen wegglijden)
Kerstkaarten Kerstkaarten
  • stik daarna nog eens rond je figuur met een naald zonder draad, je maakt dus enkel gaatjes en die mogen nogal dicht op elkaar staan, stik ook zo dicht mogelijk tegen de rand van je figuur
  • voila, nog enkel je wensen opschrijven, opsturen en wie de kaart ontvangt kan ze losscheuren en in de kerstboom hangen
  • ohja, zorg dat de kleur van je kaart overeen komt met de kleur van je figuur, anders valt de witte scheurrand te fel op, zoals hier dus
Vroeger las ik zeer vlijtig m'n nieuwsjaarsbrief voor... want dan kreeg ik achteraf een cent. Wie weet levert deze "ik-heb-dit-jaar-wel-super-goed-mijn-best-gedaan" kaart ook iets op ;-)?

Prettige Feesten!

13 december 2009

Sol y mucho màs...

.
... zon en veel meer! Zal ik je eens voorstellen aan 3 van mijn beste vrienden: Patricia, Gerardo en hun kleine Alejandro. Alledrie door en door Belgisch maar geëmigreerd naar het zonnige zuiden van Spanje. En wat heeft dit te maken met eloleo? Niets, behalve dit dan ;-)*.

En als ik dan toch even persoonlijk word:
- tegen Patricia zeg ik al jaren Triske... even tellen... ik ken haar 21 jaar
- we waren oorspronkelijk niet bepaald vriendinnen, zij zat in de A-klas en ik in de B-klas (omdat er te veel leerlingen waren in het 4 jaar "beeldende- en bouwkunst" van het Brusselse Sint-Lukas Kunsthumaniora)
- de meisjes en de jongens moesten apart turnen en zo kwam het dat wij met alle meisjes van beide klassen wel samen in de turnles zaten en op een dag moesten we "balletje" gooien naar elkaar, ik stond met "haar" (maak nu zo'n beweging waarbij je je hoofd in je nek werpt, met je ogen rolt en doet alsof ze achter je staat... begrijp je, ik had niet echt een hoge dunk van haar, vraag me niet waarom want ik weet het begot niet)
- Triske (toen nog PA-TRI-CI-A) stond met haar rug naar de open vensterdeur en ik maakte er een spel van om die bal telkens zo verkeerd te gooien dat zij hem buiten mocht gaan halen... ze deed dat gewoon elke keer
- en toen viel zo langzaam onze frank, in die turnles, we gaven elkaar een kans en sindsdien zijn we beste maatjes
- zelfs nu ze in het verre-verre-ver-weg Spanje woont!!! maar gelukkig is er de gsm, skype, post en het vliegtuig
- en als het effe (of langer) moeilijk wordt, kan ik AL-TIJD op haar** rekenen en straffer nog, ik weet dat dat over 50 jaar nog zo zal zijn
- en dus kan ik af en toe eens ontsnappen naar het zonnige Frigiliana:

Wie Triske, Gerardo en Alejandro zijn, kun je lezen op hun blog Sol y mucho màs. Ze zijn met niets dan utopische plannen naar Spanje vertrokken. Met een lach en een traan en vooral een ijzersterke wil hebben ze daar hun eigen business uit de grond gestampt. En nu ze ook sinds kort aan het bloggen zijn, wou ik jullie dat toch ook even vertellen... ookal zal je er geen naaiwerken op vinden ;-), wel leuke dingen om te doen in de streek rond Malaga, info over vakantiehuizen en B&B, weetjes, typische recepten, enz. En als je het allemaal liever live ziet, klik dan hier.
Triske, een dikke bees voor u en de mannen!
sanne

*ik schreef toen dat de tas niet meer op tijd in Spanje zou geraken maar dat was natuurlijk opgezet spel, ik ben als "verrassing" (zo geregeld door Gerardo) op haar verjaardag toegekomen in Malaga
**en ook op mijn andere beste vriendinnen natuurlijk maar die hebben geen blog die ik hier in de verf kan zetten

11 december 2009

Kerstmarkt: einde!

.
De laatste stuks voor de Kerstmarkt (die nu trouwens afgelopen is): een Phoebe-tas en de placematjes. De tas viel me wat tegen, de stof ook. Niet echt mijn ding maar "goesting is koop" en ik zag er daarstraks toch iemand mee naar huis gaan.

PhoebeBag PhoebeBag PhoebeBag

Placematjes Placematjes Placematjes

En nu, NU ga ik dringend werk maken van de zoektocht naar een nieuw en degelijk fototoestel.
Mijn digitaal Kodakje is wel goed genoeg voor zomerse foto's op ons terras maar binnenshuis scoort hij 0/10. Iemand een tip?
En daarna een hoes voor een rieten poef (op vraag en al uitgesteld sinds de zomer).
En daarna 2 broeken voor Stig afwerken.
En daarna ...
En ...
...

10 december 2009

Le Fabuleux Marcel (Kerstmarkt, deel 3)

.
Misschien koop ik morgen wel m'n eigen tas terug, deze:

Braquenie Braquenie

Dat stofje... werkelijk... zo mooi. Het model is poepsimpel. Neem nu een Marcelleke, knip de schouderbandjes weg en ga er met een breed biaislint rond. Onderdaan diepte geven (zoals op de foto hieronder bij de lapjestas). Klaar!

Le Fabuleux Marcel

En het Marcelleke is weer helemaal hip, kijk eens naar deze webshop...

Portemonneetjes van Balancing Everything. Het is een leuk model, makkelijk en snel klaar. Omdat het echt iets voor kinderen is, heb ik wat Japanse stofjes van mezelf gebruikt. De rest kwam allemaal uit de zak van de juf.

Balancing Everything Balancing Everything
noot d.d.: 11/12/09, kijk Jessica van Balancing Everything heeft de "wallets" gevonden via Flickr en ze heeft een link geplaatst op haar blog (bloos ;-))

9 december 2009

Kerstmarkt op school

.
Ik kreeg dus massa's stof mee naar huis en mocht placematjes maken voor de Kerstmarkt. Die matten post ik later, nu eerst deze lappentas. Helaas, geen zon = geen goede foto, zelfs de kleuren zijn niet helemaal juist, excuus. Al deze lapjes maakten deel uit van een kleur-staal-boek = een grote lap stof in beige met daarbij een regenboog van stofjes in alle mogelijke kleuren waarin je die bepaalde stof kan bestellen. Ik bedoel zoiets.

Lapjestas

Wellicht is dit de simpelste tas die ik ooit gemaakt heb:
- een voorpand
- een achterpand
- onderaan de hoeken instikken zodat je diepte in je tas creëert
- een flap
- een schouderband

Lapjestas lapjestas

De flap is achteraf opgestikt, de schouderband heb ik langs de buitenkant bevestigd, i.p.v. tussen de buiten- en de voeringstof. Simpel dus maar het effect van de regenboog aan kleuren maakt het echt een leuke tas (en ik ben zeer kritisch hoor).

Lapjestas lapjestas

De Braquenie kwam op dezelfde wijze: een grote lap en een paar kleinere stukken in verschillende kleuren. Recht tasje, verstelbare schouderband, pitser langs de binnenkant met een knoopje langs de buitenkant, slechts 15x25cm dus een kindermaat.

Braquenie Braquenie

8 december 2009

Zie mij hier sukkelen...

.
Regen, regen en nog eens regen en ik kan alleen maar een "beetje deftige foto's" maken als de zon schijnt. Voorlopig kan ik dus enkel dit gesukkel laten zien. Zie nu toch eens wat voor toeren ik moet uithalen om die tas te fotograferen ...

Zie mij hier sukkelen... Zie mij hier sukkelen... Zie mij hier sukkelen...
Zie mij hier nu sukkelen... Zie mij hier nu sukkelen...

Nu serieus, alles voor de markt is klaar: 12 sets van telkens 2 placematjes, 4 kleine schoudertasjes (in die Braquenie-stof), 2 tweeling-handtassen (ook in Braquenie), een korte schoudertas, 7 portemonnees en dan deze lapjestas... waar ik wel degelijk betere foto's van heb maar die volgen later. En dat allemaal op 10 dagen tijd, straf hè.

PS: de houten spatel op de onderste foto links (aan de deur) dient enkel om het kinderslot naar de kelder te openen... of wat had je gedacht ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails