27 december 2009

Het kringloop-project

Ik had er geen idee van dat er hier zo'n nieuwsgierigheid rond ging ontstaan. Ik ben maar gewoon een goed voornemen voor 2010 aan het uitwerken. Jaja, "goede voornemens" ik doe daar nog aan mee. En voor volgend jaar heb ik er eentje dat bestaat uit 210 stuks (omdat 2010 exemplaren toch wat veel is). Ik ben van plan om in 2010 210 boodschappentassen te maken uit gerecycleerde stoffen. Blijkbaar vervangen deze maar liefst 16.800 plastieken zakjes, tenminste als al wie een zakje van mij krijgt dat ook systematisch gebruikt i.p.v. het onverteerbare alternatief.


kringlOOp-project

't Is niet dat ik een extreem groene vogel ben. Als het regent neem ik zeker de auto. Als het niet regent, rijd ik nog veel te veel met de auto. Vliegen vind ik helemaal geweldig. Ik sorteer geen groenafval want dan kan ik m'n kleine stadstuintje niet meer in van de stank. Ik heb geen deuren in m'n huis (wel wollen deur-gordijnen) dus ik stook veel te veel MAAR sinds de stoffen exemplaren op de markt zijn, mijd ik per force de plastieken zak (ookal waren ze zo handig voor in het keukenvuilbakje).
Laatst kwam ik uit op de site van Morsbags. Duizenden en duizenden stoffen boodschappentassen worden over de hele wereld gemaakt en verspreid en België telt slechts 3 deelnemers en nog maar 2 stoffen zakjes op de kaart. Voila sè, het goede voornemen voor 2010 was geboren. Niks belet u om ook meteen aan te sluiten. Vier punten om u te overtuigen:
  1. één stoffen zak vervangt 80 plastieken exemplaren
  2. super-easy en klaar in minder dan een uur (hè, ik doe er zelfs 5 op 2 uur): m'n eigen patroon volgt in een volgende post of andere patronen hier en hier en hier
  3. het kost in principe niets want het is de bedoeling dat alle zakken gemaakt worden uit gerecycleerde stoffen, bv. oude (tafel-)lakens van bij oma op zolder
  4. maak er een heleboel en u heeft altijd een extra cadeautje achter de hand, of beter: gebruik geen cadeauverpakking meer maar stop alles in een stoffen zak (dju, daar had ik vòòr Kerstmissen aan moeten denken)
En als u nog niet overtuigd bent, lees dan dit of dit artikel even door of kijk eens naar dit filmpje hieronder. Als elke stoffen zak, 80 plastiek zakjes vervangt en als we nu gewoon met z'n allen nooit nog een plastieken zak aannemen in de winkel maar onze stoffen versie gebruiken... dan gaan we al een heel eind(je) de goede weg op, nietwaar!kringlOOp-project

Het patroon van de echte Morsbag volg ik niet. Ik heb zelf een simpel model uitgewerkt dat in z'n eigen voorzakje op te vouwen is. Ik maak mini's (voor de bakker, de bibliotheek, ...) en maxi's (voor de supermarkt, ...). Nu heb ik m'n eigen oude tafellakens opgebruikt maar het is de bedoeling om in de toekomst toch wat originelere stoffen te vinden.

kringlOOp-project kringlOOp-project kringlOOp-project

Ps: De Morsbag-beweging houdt er een guerilla-stijl op na. Als u nu denkt dat ik op een schone ochtend op het Martelarenplein in m'n eentje alle voorbijgangers ga bedienen van een stoffen boodschappentas, heeft u het goed mis. Ik ben daarvoor veel te verlegen ;-).

Maar ik zou het wel geweldig tof vinden als u nu zelf ook spontaan een stoffen tas gaat maken!

Hier het patroon

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails