28 november 2010

Het vraagstuk

Met een delegatie van Het Leuvens Stiksel gingen we vorige week op babybezoek bij Zanne. Tussen pot en cake en pint mocht ik al gelijk "een vraagstuk" oplossen. Koud en warm zweet brak me uit maar gelukkig zag ik het meteen. Oef! O-E-F dus!
De vraag kwam van Lila. Ze had een "kroon in fleece" gemaakt met oorflappen als uitbreiding. Lekker warm en toch geen echte muts. De vraag: "hoe steek je dat in elkaar zodat alle naden naar binnenin gekeerd zijn"?

Fleece stikken is best plezant, vooral met de juiste stikvoet. Je moet alleen wel je tijd nemen en voorzichtig zijn. Deze "woef in fleece" is zeker geen voorbeeld van goede naaikunsten maar het gaat maar om de werkwijze. Alors, volg even mee, het is echt heel eenvoudig:


De woef kan je langs twee kanten dragen. De volgende keer moeten de woef z'n ogen vooral wat dichter bij elkaar staan ;-).


Beginnen met de applicaties.


Goede kanten op elkaar leggen en stikken op de stippenlijn. Onderaan dus beginnen met 1cm te stikken, dan een keergat van een 5-tal cm open laten en dan weer verder stikken.
Knip overal, behalve aan het keergat, de stof dicht af tegen de stiklijn. Het is Fleece, het zal niet rafelen dus je kan zeker tot op 2 mm afknippen. Alles met de goede kant naar buiten draaien.


De uiteinden nu bij elkaar nemen. Ik moest hier bruin op bruin stikken en rood op rood maar als je beide kanten in 1 kleur maakt, breng dan een merktekentje aan zodat je bij de volgende stap nog steeds kan zien welke delen precies op elkaar moeten liggen.
Trek de uiteinden door het keergat. Je zal nu langs de stippenlijn moeten stikken, helemaal rondom rond.


Rondomrond dus. Beetje prutsen, misschien best eerst eens proberen op een proeflapje.
Alles weer door het keergat trekken en kijk!, zowel voor- als achteraan een deftige naad. Nu nog het keergat met een onzichtbare hechtsteek dicht naaien en dan op een halve cm van de randen rondomrond top-stitchen.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails