17 oktober 2010

De prinses, de erwt en de prins

Het verhaaltje
Afgelopen zaterdag mocht Stig naar z'n eerste verjaardagsfeestje en ik wilde zelf iets maken om mee te geven. Het werd een "Prinses op de erwt"-set. Het werden er zelfs 3 in 1 keer, cadeautjes voor later. So far, so good... en toen kreeg het arme schaap (Stig dus) roodvonk. Baaibaai feestje :-(.

The princess, the pea and the prince The princess, the pea and the prince

De prinses op de erwt
Het zat al in m'n hoofd sinds ik het bij SouleMama had gezien. 't Is ook erg gemakkelijk om te maken, je moet enkel rechtdoor kunnen stikken en hier en daar een truukje gebruiken. Bv. je stikvoet zo vast mogelijk zetten als je de dekentjes zigzagt op de randjes, dan ontstaan er golfjes. En zie ne keer, dat groene dekentje, zo'n schoon en fijn breiwerk... gekocht aan de lopende meter bij Le Chien Vert (ik kan toch niet breien, haha).

The princess, the pea and the prince The princess, the pea and the prince

De matrasjes zijn gemaakt van katoenen stoffen. Binnenin zit Vlieseline H280, een volumineuze naaibare tussenvoering, niet vast te strijken (plakt dus niet) maar gewoon mee instikken in de naad. Ook wel gebruikt in winterjassen en hier dus als matrassenvulling.

Ik heb 4 avonden gewerkt aan 3 sets. De laatste avond moest ik nog 3 tassen maken om elke set in op te bergen. M.a.w. die 3 tassen moesten elk op max. 90 minuten klaar zijn én gepersonaliseerd. Dat ging zelfs vlot op 60 minuten. De mega-snelle-tassen zijn gemaakt uit een dikke wolvilt. Er zit geen voering in en de tas moet niet binnenste-buiten worden gekeerd. Wolvilt is nogal stoffig als je het knipt maar het rafelt niet. Met tas-en-al weegt 1 setje exact 310 gram. Héél weinig, dus het tasje is zeker stevig genoeg.

The princess, the pea and the prince The princess, the pea and the prince

En gelieve niet in te zoemen op het sjorwerk aan de ladders. Ik ben (over)duidelijk nooit bij de Chiro geweest.

De Flip-Flop-Pop
The princess, the pea and the prince

The princess, the pea and the princeDe prinses... ik zag het niet meteen zitten om ook nog eens 3 echte prinsessen-popjes te maken dus zocht ik een alternatief. Héél toevallig vond ik het boek "De prinses zonder koninkrijk". Het heeft niets te maken met "De prinses op de erwt" maar er stond wel een echte sprookjesprinses in. Nog meer toeval, er bleek een recto-verso tekening in te staan van een prinses met open ogen en eentje met gesloten ogen. Joehoee (sprong in de lucht)! Ideaal voor een flip-flop-pop. In één moeite heb ik dan ook maar de prins gekopieerd. Ok, het mag in feite niet maar het zijn ook maar cadeautjes. 't Is geen commerce, hè.

De tekeningen werden gescand en geprint op transferpapier, dan op een bleke katoen gestreken en dan werd er nog eens Fast2Fuse tussengestreken. Daarna werd alles rondomrond geknipt en gezigzagd. (NIET NADOEN! Het was prutsen, ik moet nog eens een simpelere manier uitdokteren.)
Voilà, met haar ogen open kan ze met de prins dansen, met haar ogen toe slaapt ze. Tenzij het echt héél romantisch wordt, dan is het net andersom.

Inspiratie voor meer "Prinsesjes op de erwt"
- SouleMama
- Stitch/Craft (met handleiding voor de matrassen)
- Stitch/Craft
- Make it perfect
- Sewing in No Mans Land (met handleiding voor het popje)
- Angry Chicken
- Tollipop

In't groot: leuk idee!

De erwten: pdf-file voor de peultjes, de erwten zelf maak je met speciale vilt-wol (Banier), een plukje wol tussen je handpalmen draaien (en stevig aandrukken tegelijkertijd) met vloeibare zeep vermengd. Wel dikke erwten maken, van het soort dat niet kan verdwijnen in een kleuterneusje (hè, Alejandro ;-)).

Het boek: De prinses zonder koninkrijk

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails