2 maart 2010

Een swap, een rits en een handleiding

.
Nicole van Nicx.nl vroeg me om te swappen en dit is het setje dat ik van haar kreeg. Een prachtig lief stempeltje waarmee ik Stig z'n spulletjes voor school kan merken en bijhorend een lucifer-schriftje. Twee stempels voor eloleo, handig om lintjes mee te maken. Ook een hangertje en dit alles mooi verpakt in verschillende kleine paarse zakjes. Dankjewel Nicole!!

(foto klikken om te vergroten) ........................ (foto klikken om door te linken, (c) Nicole)

Hmm, iemand die dus van paars houdt (surf maar eens door haar blog) ... en ook van schoudertassen (zo vertelde ze me, met een uitdrukkelijk "!"). Dat wil nu lukken maar schoudertassen maken, dat is toevallig mijn liefste bezigheid!

Japans model voor swap Japans model voor swap Japans model voor swap
Japans model voor swap Japans model voor swap

Deze week vertrok er dus een schoudertas (en een kringloopzakje) richting Nederland, een "satchel-model". Omkeerbaar (of course) met veel paars en lila. Ook met veel linnen en dus is de tas extra "fluffy" of "flodderig", ideaal voor een zomers uitje. Japanse naaiboeken staan vol met dergelijke tassen en deze komt uit dit boek uit de serie "Handmade Zakka". De subtitel is "Nonbiri" en dit betekent "zorgeloos of relaxed". Die Japanners weten waar het om gaat, I heart Japan!

Er zit ook een zakje met een rits in verwerkt en die heb ik liefst zo ruim mogelijk. De werkwijze probeerde ik al eerder in de tas voor Potje Thee. Ik vermoed ook dat Noodlehead in haar laatste rugzak dezelfde methode gebruikt maar toen ik haar handleiding doornam, geraakte ik er toch niet goed uit wijs. Beter te veel dan te weinig uitleg, dus hier mijn versie:


Foto 1 en 2:
Knip de stof voor je tas en bepaal waar je de rits zal tussen zetten. Alles stofdelen liggen hier gewoon op elkaar, er is nog niets gestikt.
De bloemenstof komt aan de buitenkant-onderaan, het linnen aan de buitenkant-bovenaan, het zakje zelf maak ik in ruitjesstof en het is ongeveer 15 cm diep (maar dieper had ook gekund, dat bepaal je zelf). Knip 2 dezelfde stofdelen voor het zakje, even breed als de tas.


Foto 3:
Neem een rits die links en rechts ongeveer 3 cm minder breed is als de tas, knip ze desnoods wat bij.

Foto4:
Bevestig links en rechts twee lipjes op de stof. Stik op de zwarte streepjeslijn. Maak die lipjes breed genoeg (zie ook foto 5), je kan achteraf alles weer bijsnijden.


Foto 5:
Neem nu de buitenkant-onderaan (bloemenstof) en strijk een randje van 1 cm om. Leg dit op de bovenkant van de rits, zo dicht mogelijk tegen de tanden van de rits.
Neem leg het eerste stofdeel voor je zakje onder de rits. Klik op de foto om te vergroten, dan zie je in detail wat ik bedoel. Stik op de streepjeslijn, bebruik een ritsvoetje.

Foto 6:
Idem foto 5 maar dan omgedraaid. Sla nu je het stofdeel voor het zakje om volgens de pijl.


Foto 7:
Je hebt je stofdeel voor het zakje naar beneden omgeslagen (zie ook foto 6). De rits zit nu vast tussen het stofdeel voor het zakje en de stof voor de buitenkant-onderaan van de tas.

Foto 8:
Doe nu exact hetzelfde met de bovenkant, dus de linnen stof.


Foto 9:
De rits is nu volledig ingestikt met aan de achterzijde de stofdelen voor het zakje.

Foto 10:
Draai alles weer om. De stofjes voor het zakje had je dus beide even groot gesneden. Nu alles verwerkt is, blijkt dat er ongeveer 2 cm verschil op zit. Dat is niet erg, dat is zelfs handig.


Foto 11:
Sla het randje om en stik beide delen op elkaar. Opgelet, niet door de bloemenstof stikken maar dat kan zonder probleem want die plooi je er even onderuit.

Foto 12:
Draai alles weer om, knip de lipjes van de rits bij en fixeer alles met een wijde zigzag-steek. Dit laatste is enkel nodig om alles mooi op elkaar te houden. Eens je tas is afgewerkt zie je niets meer van die zigzag.


Foto 13 en 14:
Werk je tas verder af. Langs de binnenkant van het zakje zijn er geen naden te zien, netjes!

... en dat dit alles duidelijk mag zijn, amen.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails