2 maart 2010

Een swap, een rits en een handleiding

.
Nicole van Nicx.nl vroeg me om te swappen en dit is het setje dat ik van haar kreeg. Een prachtig lief stempeltje waarmee ik Stig z'n spulletjes voor school kan merken en bijhorend een lucifer-schriftje. Twee stempels voor eloleo, handig om lintjes mee te maken. Ook een hangertje en dit alles mooi verpakt in verschillende kleine paarse zakjes. Dankjewel Nicole!!

(foto klikken om te vergroten) ........................ (foto klikken om door te linken, (c) Nicole)

Hmm, iemand die dus van paars houdt (surf maar eens door haar blog) ... en ook van schoudertassen (zo vertelde ze me, met een uitdrukkelijk "!"). Dat wil nu lukken maar schoudertassen maken, dat is toevallig mijn liefste bezigheid!

Japans model voor swap Japans model voor swap Japans model voor swap
Japans model voor swap Japans model voor swap

Deze week vertrok er dus een schoudertas (en een kringloopzakje) richting Nederland, een "satchel-model". Omkeerbaar (of course) met veel paars en lila. Ook met veel linnen en dus is de tas extra "fluffy" of "flodderig", ideaal voor een zomers uitje. Japanse naaiboeken staan vol met dergelijke tassen en deze komt uit dit boek uit de serie "Handmade Zakka". De subtitel is "Nonbiri" en dit betekent "zorgeloos of relaxed". Die Japanners weten waar het om gaat, I heart Japan!

Er zit ook een zakje met een rits in verwerkt en die heb ik liefst zo ruim mogelijk. De werkwijze probeerde ik al eerder in de tas voor Potje Thee. Ik vermoed ook dat Noodlehead in haar laatste rugzak dezelfde methode gebruikt maar toen ik haar handleiding doornam, geraakte ik er toch niet goed uit wijs. Beter te veel dan te weinig uitleg, dus hier mijn versie:


Foto 1 en 2:
Knip de stof voor je tas en bepaal waar je de rits zal tussen zetten. Alles stofdelen liggen hier gewoon op elkaar, er is nog niets gestikt.
De bloemenstof komt aan de buitenkant-onderaan, het linnen aan de buitenkant-bovenaan, het zakje zelf maak ik in ruitjesstof en het is ongeveer 15 cm diep (maar dieper had ook gekund, dat bepaal je zelf). Knip 2 dezelfde stofdelen voor het zakje, even breed als de tas.


Foto 3:
Neem een rits die links en rechts ongeveer 3 cm minder breed is als de tas, knip ze desnoods wat bij.

Foto4:
Bevestig links en rechts twee lipjes op de stof. Stik op de zwarte streepjeslijn. Maak die lipjes breed genoeg (zie ook foto 5), je kan achteraf alles weer bijsnijden.


Foto 5:
Neem nu de buitenkant-onderaan (bloemenstof) en strijk een randje van 1 cm om. Leg dit op de bovenkant van de rits, zo dicht mogelijk tegen de tanden van de rits.
Neem leg het eerste stofdeel voor je zakje onder de rits. Klik op de foto om te vergroten, dan zie je in detail wat ik bedoel. Stik op de streepjeslijn, bebruik een ritsvoetje.

Foto 6:
Idem foto 5 maar dan omgedraaid. Sla nu je het stofdeel voor het zakje om volgens de pijl.


Foto 7:
Je hebt je stofdeel voor het zakje naar beneden omgeslagen (zie ook foto 6). De rits zit nu vast tussen het stofdeel voor het zakje en de stof voor de buitenkant-onderaan van de tas.

Foto 8:
Doe nu exact hetzelfde met de bovenkant, dus de linnen stof.


Foto 9:
De rits is nu volledig ingestikt met aan de achterzijde de stofdelen voor het zakje.

Foto 10:
Draai alles weer om. De stofjes voor het zakje had je dus beide even groot gesneden. Nu alles verwerkt is, blijkt dat er ongeveer 2 cm verschil op zit. Dat is niet erg, dat is zelfs handig.


Foto 11:
Sla het randje om en stik beide delen op elkaar. Opgelet, niet door de bloemenstof stikken maar dat kan zonder probleem want die plooi je er even onderuit.

Foto 12:
Draai alles weer om, knip de lipjes van de rits bij en fixeer alles met een wijde zigzag-steek. Dit laatste is enkel nodig om alles mooi op elkaar te houden. Eens je tas is afgewerkt zie je niets meer van die zigzag.


Foto 13 en 14:
Werk je tas verder af. Langs de binnenkant van het zakje zijn er geen naden te zien, netjes!

... en dat dit alles duidelijk mag zijn, amen.

21 opmerkingen:

 1. Mooimooimooi en zo'n prachtige handleiding ook. Ga ik zeker een keer proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wauw wauw wauw, wat een mooie tas!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waaw, wat een leuke swap (en weer een blog erbij om te volgen), en wat een toffe tas, en een heel duidelijke handleiding! Komt zeker van pas!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk blogbericht! Nogmaals super bedankt voor de swap, ik ben echt heeeeeeel erg blij met mijn schoudertas! (Kijk, daar is dat uitroepteken weer, hihi).

  En je handleiding is ook erg duidelijk, ook leuk om te zien hoe mijn :) tas gemaakt is. Ik denk dat ik het zelf ook een keer ga proberen, maar dan niet met een schoudertas, want die heb ik nu al! :) En eerst een beetje moed verzamelen natuurlijk... ;)

  Groetjes en tot blogs!
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw! Schitterend! Dit ga ik zeker eens bestuderen en uitproberen - ik vond altijd al dat jouw tassen er zo mooi afgewerkt uitzagen... en nu met handleiding en al!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nog een mooie swap!
  Met een duidelijke werkwijze.
  Maar die heb ik nog lang niet nodig, want ik heb een heerlijke tas die ik iedere dag gebruik!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. just had to comment before I hit the translate button, love this bag.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. mooi, leuke combinatie van de stofjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuk model! Leuk kleurcombinatie en die nonchalante knoop in de schouderband is ook zo leuk.
  Mmm.. ik krijg weer inspiratie.

  Wat is de buitenmaat van de tas?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Kijk daar, het paarse pauli-stofje waar ik ook nog wat van liggen heb!
  Alleen slaag ik er niet in dergelijke mooie dingen te maken :o).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat ben ik zo jaloers op jouw kunnen...
  Zelf durf ik er niet aan beginnen eigenlijk...
  ik wil gerust ook iets ruilen...
  maar eigenlijk... maak ik niks...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bedankt voor de handleiding! Zal zeker nog van pas komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik vind dat zo zalig om dat zo mooi afgewerkt te zien, die handleiding is zo perfect! zalig! das zoals kijken naar kookprogramma's, dat ziet er dan allemaal zo simpel en zonder geknoei uit; zo zien de handleidingen van eloleo er zonder rafels of niet-passende-delen uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een leuke tas alweer!
  Ziet er ingewikkeld uit, maar ik ga het zeker eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Vrouwenhand: Ik denk dat ze zo'n 27 à 30 cm breed is en wellicht ongeveer 35 cm hoog. Ik heb geen patroon gemaakt, gewoon op't zicht gesneden.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo eloleo!
  Mag ik van jou een van bovenstaande foto's gebruiken voor een linkje op mijn blog?
  Hartelijke groet,
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @De Merle: Geen probleem, doe maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Een super mooie tas! Maar zijn er ergens maten beschikbaar voor de stof te knippen en hoe is het lint gemaakt met die knoop?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Bedankt voor de heldere uitleg! Ik ontwierp een tasje waar een ritsvakje in zit en had moeite goed uit te leggen hoe dat nou precies gemaakt wordt.

  Gelukkig kwam ik de blog hier tegen :) Hartelijk dank voor de juiste woorden te weten te vinden.
  Een link naar hier is dan ook gemaakt :) Ik geloof niet dat het niet mag, aangezien ik het tasje ontwierp voordat ik hier de blog tegen kwam..

  groetjes,
  Sabrina
  Mai Designs NL

  www.facebook.com/mai.designs.nl

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails