3 januari 2010

Het kringloop-project: handleiding

kringlOOp-project

© eloleo.be
Alle eloleo-patronen zijn voor persoonlijk gebruik bedoeld. Gelieve het patroon of de maaksels uit dat patroon niet te verkopen (tenzij in kleine oplagen en als je er een goed doel mee steunt). Dank!

De Flickr-Pool voor alles wat JULLIE maken met deze handleidingen en patronen.

Google "tutorial" en "shopping bag" en je vindt oneindig veel handleidingen. Van superchique tot "13 in een dozijn". Bon, hier komt dan de triljoenste...
Eenvoudiger kan bijna niet en toch heb ik eerst nog allerlei andere (en mooiere) modellen geprobeerd en telkens afgekeurd want ik had een paar simpele eisen waar "chique en hip" niet aan voldeden. Deze boodschappentas is dan wel voor het Morsbags-project maar ik gebruik ook niet hun model. Het zit zo, ik wilde:
 • een tas die op minder dan een uur te stikken is (belangrijk detail als je "en masse" wilt produceren)
 • geen ronde hoeken! (mijn rollermes kan dat niet snijden)
 • de stof maximaal benutten (ook daarom zijn er geen ronde hoeken)
 • stevige handgrepen (die niet in je vingers snijden, zoals elk synthetisch zakje van de Casa of Blokker dat wel doet wanneer er wat
  gewicht in zit)
 • langere handgrepen (zodat je de tas nog gemakkelijk over je arm of schouder kan schuiven, ook weer niet mogelijk met de
  synthestische modellen van de C... of de B...)
 • een zakje om de tas in op te bergen dat onmogelijk te verliezen is (in tegenstelling tot de modellen... ja, je hebt
  het door hè)
 • een stevige tas die op de naad niet uitrafelt nadat je ze 2 keer gebruikt hebt
 • een model dat ook makkelijk kan uitvergroot worden
 • een tas uit gerecycleerde katoenen stoffen (kost niets)
 • een tas die makkelijk te wassen is
Kortom, 't is een tas die je in je handtas zwiert en uithaalt wanneer je handen te kort komt. In het groot is het een model dat je in de auto bewaart voor de wekelijkse grote boodschappen. Niets chique of hip, gewoon degelijk én vooral: IEDEREEN KAN ZO'N TAS MAKEN, ze is echt heel eenvoudig.

MATEN

Gebruik een stevige maar niet te dikke katoenen stof (bv. een laken of tafelkleed) voor de mini en een zwaardere katoen of canvas voor de maxi.
Als ik stof genoeg heb, maak ik voor de mini de handgrepen tot 80 cm lang.

IN ELKAAR ZETTEN
Voorbereiding: handgrepen
De handgrepen moeten stevig zijn en mogen niet snijden aan de handen. Deze methode is zeker goed voor de mini. Als je twijfelt aan de stevigheid voor de maxi, kan je er nog een laag plak-katoen instrijken.
De uiteinden moeten niet afgewerkt worden, die verberg je straks onder het voorzakje.Voorbereiding: voorzakje en tas

Stik een zoom (2 keer 1cm omslagen) aan de bovenkant van het voorzakje (de smalste kant van het zakje, dus 18 voor de mini en 24 voor de maxi), stik een zoom (slechts 1 keer omslagen) aan de onderkant van het voozakje. Stik een zoom (2 keer 1cm omslagen) aan beide delen van de zak (maakt niet uit welke kant, de "body" is vierkant).

Handgrepen en voorzakje op de tas stikkenPlaats het voorzakje vooraan in het midden. Bevestig de handgreep links en rechts van het zakje. Plooi het einde van de handgreep onder het zakje. Stik nu in 1 keer het voorzakje en de handgreep vast. Begin bij punt A en volg de pijl. Je stikt gewoon over de stiklijnen van je handgrepen. Voor een stevige bevestiging stik je een paar keer voor en achteruit aan de bovenkant van de handgreep.
Bevestig nu je andere handgreep op het andere deel maar dan zonder voorzakje.

De tas in elkaar zetten


Leg de voor- en achterkant van de tas met de achterkant op elkaar (dus niet de goede zijde, zoals je zou verwachten). Stik dan links, rechts en onderaan op 0,5 cm. Dan snijd je onderaan een stukje van 5 x 5 cm uit de hoeken voor de mini en zeker 10 x 10 of 15 x15 cm voor de maxi.
Keer de tas nu binnenstebuiten. De binnenkant van de tas zit nu aan de buitenkant. Strijk de naden plat. Stik nog eens rondom maar nu op 1 cm*.
Als je de stof nu opentrekt, heb je dus een ribbel stof op de zijkanten en onderaan.
Leg die ribbel plat en stik nog eens rondom (begin op de plaats van de pijl). Je hebt nu een soort Franse zoom.
Werk de hoeken af door een paar keer op en af te stikken en te zigzaggen. Dit is foto 1. Niet duidelijk, kijk dan ook eens hier.
Als je de randen simpeler wilt houden, kan dat door gewoon rondom rond te stikken terwijl de stofdelen met de goede kant op elkaar liggen. Dan te zigzaggen. Die naad plat te leggen en opnieuw door te stikken
(zie pijl bij foto 2).

Klaar. Ik wilde graag zakjes maken in oude lakens met een vrolijke bloemenprint (zoals deze, helemaal de max!) maar een tour langsheen alle kringloopwinkels heeft helemaal niets opgeleverd (behalve een leuke tussenstop in Tienen met Tantehilde)... Spijtig!

OPVOUWEN
Leg de zak met het voorzakje onderaan. Plooi linker- en rechterkant naar het midden. Plooi in 2 keer van onder naar boven. Keer het geheel in het voorzakje, draai daarvoor het zakje binnenstebuiten. Stop de handgrepen in. Klaar, ongeveer 10 cm x 10 cm voor de mini. De maxi zwier ik gewoon zo in de koffer van de auto, zonder op te plooien.

Voila, plastiek is vanaf nu absoluut "not done"... maar kijk hier toch eens even: NOT DONE dus, wel leuk!

En zie, hier tassen die met dit patroon werden gemaakt: SUPER!

* zo gezien bij Wisdom of the Moon, simpel en altijd mooi afgewerkt

Pool

Alle tutoleo's zijn voor persoonlijk gebruik bedoeld. Aarzel niet om de tutoleo's te gebruiken voor jezelf of om cadeautjes te maken. Creaties uit tutoleo's voor een goed doel verkopen is, in kleine oplage, toegestaan als de opbrengst integraal naar dat goed doel gaat. Het is niet toegestaan om tutoleo's of creaties uit tutoleo's te gebruiken voor commerciële doeleinden.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails